Stress er ikke skamfuldt – tandlægerne i kampen mod stress

Hvad gør man, hvis man har en følelse af utilstrækkelighed og mistrivsel, der hober sig op? Eller føler man ikke kan leve op til de forventninger og kvalitetskrav, man arbejder under. Hvad kan man gøre, hvis ens kollega virker ude af balance? Vi gennemgår stress og tegnene på dette, så du kan genkende dem samt hvordan du kan håndtere dette – både som den stress-ramte og som kollega.

Hvad er stress?

Kender du det med at have en overfyldt kalender, der føles som om den ingen ende har? Eller at vågne med ondt i maven over at skulle på arbejde? Dette er blot nogle af de oplevelser stress-ramte tandlæger kæmper med. Stress i tandlægebranchen er ikke et nyt fænomen. En trivselsundersøgelse fra Tandlægeforeningen viser at 50% af tandlæger oplever dette.

Årsager til stress

Mange tandlæger oplever en følelse af skam, fordi stress ofte ses som en svaghed eller en psykisk lidelse. Som om man ikke fremstår struktureret og professionel. Stress kommer indefra og tager udgangspunkt i synet på os selv.

Det kan være, at man som barn altid har skulle bevise man er noget værd, og at man fortjener sine forældres og venners ubetinget kærlighed – en konstant kamp og følelse af, at man hele tiden skal yde ekstra for at have en plads i verden. Det kan også være at arbejdet fylder så meget, at man mangler tid til at pleje sin egen familierelation.

Under alle omstændigheder kan stress være en svær ting at identificere, og kan måske være svært at acceptere – hvorfor ramte det lige mig?

En fordom kan være, at man blot kan gå ned i arbejdstimer – så har man mere fritid. Stress handler ikke kun om arbejdstimer, men om at få sine behov mødt. At føle sig forbundet til mennesker og være en del af en gruppe. Mennesker fungerer ikke alene, men har behov for en oplevelse af ubetinget kærlighed, eksistensberettigelse, samt at tilhøre en gruppe. Gennem dette oplever man ikke samme tendens til stress.

Tendenser i tandlægebranchen

Tandlægebranchen er spækket med dygtige uddannede, som har høje krav til sig selv samt arbejder ud fra et perfektionistisk perspektiv. Branchen kræver hårdtarbejdende, engageret og dedikeret tandlæger, som stræber efter at yde den bedst mulige service til deres patienter.

De høje krav stopper dog ikke her, da det offentlige, journalisering, kvalitetssikring og dokumentation også spiller en væsentlig rolle. Alle disse elementer kan skabe et usundt arbejdsmiljø, hvor mistillid og overvågning  er hverdag.

Hvilken effekt kan disse krav have på branchen? Der kan kreeres et miljø, hvor der ikke er plads til at være menneske. Et menneske, der også laver fejl. Men tværtimod et miljø, hvor angsten for ikke at kunne leve op til de høje krav dominerer hverdagen.

Konsekvenser for klinikken

Mistrivsel på klinikken påvirker ikke kun tandlægens velbefindende, men har også konsekvenser for klinikken. Klinikkens personale er nøglen til en sund klinikdrift. Derfor er det vigtigt, at personalets problemstillinger ikke bliver marginaliseret.

Mistrivsel kan sprede en grundlæggende angst på arbejdspladsen, hvis man ikke taler om tingene og hvis klinikken afspejler en kultur med mangel på et fællesskab, hvor man griber og hjælper hinanden.

På den måde er det essentielt at skabe et sundt arbejdsmiljø, hvor man tør snakke med hinanden og ikke er bange for

Sådan kan du genkende stress

Tegnene kan variere fra person til person, men hvordan kan stress føles i kroppen? Nedenstående liste er forskellige tegn på dette.

  • Du bliver presset af arbejdsmængden og få arbejdstimer kan virke helt uoverskuelige
  • Du frygter individuelle patienter eller et besøg fra kontrolindsatser
  • Du føler dig ensom, ikke set, og mistrives på klinikken
  • Du føler en mangel på mening, indflydelse, og retfærdighed
  • Du føler, du hele tiden skal yde ekstra for at gøre det godt nok
  • Du er bange for at fejle eller at noget går galt
  • Du føler ikke, du kommer i mål med opgaver
  • Du har overvejet at sige op
  • Du har lyst til at flygte væk
  • Du føler skam
  • Depressive tanker
  • Hovedpine
  • Muskelspændinger
  • Mavesmerter
  • Eksem
  • Søvnløshed
  • Tankemylder

Kollegahjælp

Du er i tvivl om din kollega oplever stress, så hvordan kan du spørge dem? Og hvordan kan du reagere, hvis din kollega er underlagt stress? Det er essentielt, at mistrivsel på arbejdspladsen aftabuiseres. På den baggrund gennemgår vi gode råd fra stress-coach Lars Nielsen.

  • Vær altid opmærksom på dine kollegaer. Har de ændret adfærd og virker mere stresset?
  • Kontakt din kollega og anerkend deres situation, hvis de virker stresset
  • Mød din kollega som et menneske med de bedste intentioner
  • Gør din kollega opmærksom på, at de er gode nok og ikke står alene
  • Tilbyd at hjælpe dem i den rette retning, så de ikke føler sig efterladt

Føler du dig stresset?

Kan du genkende nogle af de ovenstående følelser? Det er vigtigt ikke at ignorere kroppens signaler, så hvordan kan du få det bedre? Vi har samlet nogle råd til dig herunder.

  • Vær opmærksom på de signaler din krop sender
  • Mærk efter og identificer de problemstillinger du oplever
  • Selvom det kan virke svært, så ræk ud til en kollega og få hjælp
  • Søg hjælp gennem Tandlægeforeningen, hvor du kan få tildelt en psykolog

Søg hjælp via en stresscoach

Hjælpen er nær

For at kunne give dig de bedste råd om stress, valgte vi at række ud til stress coach Lars Nielsen. Han gav os et time langt interview, spækket med hudløst ærlige og personlige oplevelser fra sit eget stress forløb. Han troede ikke, han var ”sådan en der kunne få stress”. Han var nødt til at forstå, hvorfor han kunne få stress.

Lars Nielsen er tidligere tandlæge og har selv haft stress tæt ind på livet, da han i 2015 stoppede sin karriere efter en livskrise og et stressforløb.

Lars havde egen privatpraksis men oplevede en stor trivselsudfordring på klinikken. Han følte ikke, han kunne sige det højt. Det var derfor svært at få hverdagen til at hænge sammen. En afslutning på hans karriere som tandlæge blev starten på hans vej til bedste forståelse af sig selv. Han ønskede ikke kun at forstå, hvordan han kunne befærde sig i en hverdag, men primært at forstå hvorfor lige han blev ramt af stress.

Efter han skrev sin første artikel i Tandlægebladet, har Lars modtaget mange henvendelser fra tandlæger der oplever det samme. Dét er drivkraften bag hans værk – at hele sig selv, samt at gavne andre gennem redskaber til at håndtere stress. Lars er i dag uddannet stress coach, og han hjælper andre stress-ramte tandlæger med at komme i balance igen.

Er et coaching forløb hos Lars noget for dig?

Dit forløb med Lars starter med en indledende samtale, hvor du bliver mødt som menneske samt med en stærk forståelse for din situation. Fokus er også på jeres kemi – for du skal være tryg ved at åbne op omkring, hvordan du har det. For mange er denne samtale første gang der bliver sat ord på, hvordan stress føles.

Sammen med Lars vil du derfra indgå i en coaching forløb over 7 gange, hvor der er fokus på dine konkrete problemstillinger. Hvordan oplever du stress i hverdagen? Hvad betyder det, når kroppen siger fra i din hverdag? Hvorfor føles bestemte ting farlige og hvor går dine grænser? Gennem dette vil Lars guide og lære dig at restituere, prioritere tid til dig selv, samt at opnå et bedre søvnmønster.

 

 

Vil du vide endnu mere?

Hvis du gerne vil vide mere, kan du læse om Lars’ historie og det forløb han tilbyder på hjemmesiden https://stresscoachinglarsnielsen.dk/.

Lars’ klinik ligger i Kongens Lyngby og er åbent for alle i hele landet. Det er muligt at gennemgå et coaching forløb fysisk på klinikken eller online.

Hvis du er interesseret i et coaching forløb hos Lars, kan du kontakte ham på stresscoaching.larsnielsen@gmail.com eller +45 29286851.

Er du interesseret i at få Lars ud til et foredrag på klinikken? Dette kan aftales via mail eller telefon.

Skriv et svar