Kampen om tandlægerne

Danmark er fyldt med tomme tandlægestole, alt imens patienterne står i kø udenfor klinikkerne. Og køerne bliver bare længere og længere. Landet er nemlig ramt af akut tandlægemangel udenfor de store byer. Noget der bidrager massivt til skævheden i det danske sundhedsvæsen.

Der er flere årsager til tingene tilstand: Dels uddannes der simpelthen for få tandlæger. Desuden er der på tandlægeuddannelsen en overvægt af kvinder. De er ansvarlige for at føde de næste generationers tandlæger og vælger ofte at være på nedsat tid i en årrække, mens de små vokser.

Det rimer dårligt med arbejdet som selvstændig klinikejer udenfor de større byer. De yngre kvindelige tandlæger foretrækker derfor ofte ansættelse på storbyernes større klinikker eller i den kommunale tandpleje, hvor de har en anden fleksibilitet. Endelig finder tandlægerne ofte højtuddannede livsledsagere under studiet, og det kan være ganske vanskeligt at finde passende job i yderområderne til den del af parret, der ikke er tandlæge. Puslespillet går simpelthen nemmere op i Århus, København, Odense eller Ålborg.

Men det er ikke kun patienterne, der lider under tingenes tilstand. Når stolene er tomme på de danske klinikker, får tandlægerne ikke udnyttet det behandlingsmæssige potentiale, der faktisk er til stede.

Hvad kan der gøres?

Det er synd og skam for både patienter og tandlæger, men hvordan kan vi komme videre derfra? Det nemme svar er at uddanne flere tandlæger, men det tager tid – og det kræver en politisk beslutning og handlekraft. Men hjælpen er ikke så langt væk endda: Heldigvis er der rundt omkring i EU mange dygtige tandlæger, som gerne vil arbejde i Lunderskov og Løgstør.

Det kan virke som en uoverkommelig opgave at finde en portugisisk eller polsk tandlæge, men det behøver det ikke at være. Her er et par tips til, hvad man skal være opmærksom på, når der rekrutteres internationalt:

–         Grundig screening af de tandlægefaglige kompetencer

–         Motivationsafdækning af kandidaten og dennes familie

–         Onboarding-forløb herunder introduktion til overenskomsten

Det, man får til gengæld for besværet, er ofte en meget motiveret medarbejder med en høj arbejdsmoral. Hvis rekrutteringen er succesfuld, har du en loyal medarbejder, som i årene fremover vil være at finde på klinikken – som en integreret del af teamet.

Du er også meget velkommen til at kommenterer på artiklen herunder. Det ville være spændende at høre, hvad du tænker om emnet.

Skriv et svar