Sådan øger du dine chancer for at få jobbet!

Det er altid nervepirrende at skulle til jobsamtale. Er jeg nu god nok? Er der ansøgere, der er bedre kvalificerede end mig? Hvad nu, hvis de spørger om noget, som jeg ikke kan svare på?

Faktisk kan dét at være velforberedt være med til at gøre samtalen til en god oplevelse. Det kræver blot de rigtige værktøjer og forberedende guidelines – og dem får du nogle af i dette blogindlæg. Vi vil gå i dybden med de tre centrale faser i forbindelse med en jobsamtale: Før, under og efter.

Hos Kube Rekruttering har vi stor erfaring med at sende kvalificerede kandidater til jobsamtaler på tandlægeklinikker – og vi har også en stor viden om hvad der gør, at en klinikassistent, en tandplejer eller en tandlæge får en stilling på en klinik fra vores feedback fra klinikejere. Disse guldkorn vil vi gerne dele med dig.

Det ligger i deltaljerne

Forskellen mellem en god og en meget god jobsamtale ligger ofte i detaljerne. Et godt førstehåndsindtryk er en forudsætning for en god jobsamtale og en forudsætning for, at det er netop dig, der får stillingen. Og i forhold til hvilket førstehåndsindtryk du giver en klinikejer, har du faktisk selv meget at sige. Læs med her.

Før

Før selve jobsamtalen er det vigtigt, at du forbereder dig så godt som muligt. Blandt andet er det vigtigt, at du kigger jobopslaget for den stilling, som du har søgt, grundigt igennem. I denne forbindelse kan du med fordel stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvordan kan jeg bidrage til tandklinikken? 
  • Hvorfor skulle klinikken vælge mig frem for andre lige så kvalificerede ansøgere? 
  • Hvad er mine styrker i forhold til netop denne stilling?

Gennem disse spørgsmål giver du dig selv rum til, og mulighed for, at fundere over hvad det lige netop er, der gør dig speciel. Og det spørgsmål kommer du helt bestemt til at blive stillet til jobsamtalen – måske blot med en anden ordlyd.

Udover at belyse jobopslaget, er det vigtigt at du undersøger den klinik, som du (forhåbentlig) snart, skal blive en del af. Her kan du med fordel stille dig selv spørgsmål som:

  • Hvordan passer jeg ind på klinikken? 
  • Hvad kan jeg bidrage med – både personligt og professionelt? 

Hvis du selv kan forestille dig en dagligdag på tandlægeklinikken, er der stor sandsynlighed for, at du også kan overbevise klinikejeren om, at du er den rigtige til stillingen og for klinikken.

Under

Efter at have forberedt dig til jobsamtalen, skulle du gerne have et klarere billede af dig selv og have nemmere ved at beskrive hvem du er, hvad du kan og hvorfor klinikken skal vælge netop dig. Det er desuden vigtigt, at du under selve samtalen har nogle positive og karakteristiske værdier, som du kan beskrive dig selv med. Nogle værdier, der generelt bliver vægtet højt til en jobsamtale er:

  • At du er samarbejdsvillig
  • At du er en team player
  • At du kan kombinere selvbevidsthed med ydmyghed
  • At du forstår vigtigheden i at kunne træffe selvstændige beslutninger samt stille spørgsmål og bede om tilladelse, når behovet er der
  • At du kan være dig selv

Der er forskel på jobsamtaler alt afhængig af, om de foregår online eller som en personlig samtale. Derfor har vi delt punktet under samtalen op i to: Den online jobsamtale og den personlige jobsamtale.

Den online jobsamtale

Ved den online jobsamtale er der specielt tre ting, der er vigtigt at du har styr på og som du nemt selv kan påvirke, således at samtalen bliver så behagelig for dig og jobintervieweren som muligt:

1: Hav styr på mediet

Sørg for, at du er bevidst om hvilket medie, der skal benyttes til at afholde jobsamtalen. Er det Skype, Google Meet, Microsoft Teams eller et helt fjerde? Hvis det er muligt, er det en god idé at teste selve mediet af, eventuelt med en ven, så du kender programmet og ved hvordan det fungerer. Har du ikke fået at vide hvilket medie, som I skal benytte, kan du med fordel spørge ind til dette inden samtalen. På den måde virker du allerede velforberedt inden selve samtalen.

2: Vær bevidst om dine omgivelser

Forsøg at planlægge det sådan, at du kan sidde et roligt sted med din computer under samtalen. Husk på, at det er dig, der skal være i fokus – og ikke en masse malerier, vasketøj eller andet rod i baggrunden. Find, hvis muligt, gerne et sted med en hvid/bar væg.

3: Undgå afbrydelser gennem jobsamtale

Bor du sammen med andre, er det en god idé at fortælle dem, at du har en jobsamtale og at du gerne vil være uforstyrret i det tidsrum, hvor samtalen afholdes. Har du et husdyr, kan det være en god idé at lukke det ind i et andet rum mens samtalen finder sted. På den måde bliver du ikke unødigt forstyrret, og du har mulighed for at koncentere dig og være tilstede under hele samtalen. Husk også, at det kan være en god idé at lukke diverse programmer ned på din computer, så du ikke pludselig får en masse notifikationer på Facebook eller et Skype-opkald i løbet af samtalen.

Den personlige jobsamtale

Til den personlige jobsamtale er det, lig den online jobsamtale, vigtigt at give et godt førstehåndsindtryk. Det kan du gøre ved at give hånd til de partere, der deltager i samtalen. Sig tak for at du er blevet indbudt til samtalen, og bliver du tilbudt kaffe, te eller andet, så accepter invitationen.

Husk derudover at have styr på dit kropssprog og din påklædning. Forsøg at virke selvsikker ved at ranke ryggen og holde øjenkontakt. I forhold til påklædning anbefaler vi, at du klæder dig afslappet på og ikke for formelt. Du skal dog sørge for ikke at være alt for skjusket klædt. Husk på at hvis du er tilpas i dit tøj, afspejler det sig i dit kropssprog.

Til den personlige jobsamtale på klinikken er der stor chance for, at du møder dine fremtidige kollegaer. Det er derfor en god idé, at du har undersøgt hvem der arbejder på klinikken inden selve jobsamtalen – på den måde er du velforberedt.

Under selve samtalen er der fire ting, der er vigtige og som kan være med til at lande dit næste job:

1: Vær glad for at du er blevet inviteret til samtale

Vis din kommende arbejdsgiver at du er glad for, at du er blevet inviteret til samtale. Det er det første step i forhold til at få jobbet. Det er okay at være nervøs, men forsøg ikke at lade din nervøsitet overskygge din interesse for samtalen og jobbet.

Vær punktlig

Mød op til samtalen til tiden! Hvis du bliver forsinket eller forhindret i at deltage i samtalen, er det vigtigt, at du hurtigst muligt tager telefonisk kontakt til klinkejer og fortæller vedkommende det.

Hold øjenkontakt og byd ind

Selvom samtalen foregår online, kan man godt forsøge at imitere en øjenkontakt. Husk derfor dig selv på at kigge så tæt på kameraet som muligt, så det ligner at du holder øjenkontakt med vedkommende i den anden ende. Husk også at byde ind til selve samtalen: Jobsamtalen skal gerne være en dialog mellem dig og klinikejeren. Vær derfor til stede og deltag aktivt.

Stil spørgsmål, hvis du bliver spurgt

Selvom du er glad for at være indbudt til jobsamtale og gerne vil have jobbet, er samtalen stadig en måde for dig at finde ud af hvordan jobstillingen er, hvordan klinikken fungerer mv. Stil derfor spørgsmål, hvis du bliver spurgt: Det viser, at du er nysgerrig og har forberedt dig på samtalen.

Husk dig selv på, at jobsamtalen også er en mulighed for dig
til at se om du passer ind i stillingen på klinikken.

Efter

Efter selve samtalen kan du slappe af med ro i maven – du har gjort, hvad du kunne. MEN der er dog tre ting, der er vigtige EFTER selve samtalen:

1: Sig tak

Tak klinikejeren og eventuelle andre til jobsamtalen for at have fået muligheden, for at komme til samtale.

2: Spørg ind til hvornår du får svar

Spørg gerne om hvornår du kan forvente at få svar på, om du har fået stillingen eller ej. Dette viser blot, at du er ivrig og engageret i at få jobbet.

3: Vær tålmodig

Hold dig til den aftale, som I lavede til samtalen, om hvornår klinikken vil ringe tilbage til dig og vær tålmodig.

Kube&Co står klar til at hjælpe dig

Vi ønsker dig al held og lykke med din jobsamtale, og vi håber at vores guideline har kunne hjælpe dig! Er du stadig nervøs eller i tvivl om noget, har vi en udførlig guide med 12 siders guldkorn, der måske kan hjælpe dig. Kontakt os lige her eller på tlf.: +45 77 34 33 22.

Leder du efter en ny klinikassistent, tandplejer eller tandlæge på din tandlægeklinik? Hold dig ikke tilbage med at kontakte os gennem vores kontaktformular nedest på denne side – vi hos Kube Rekruttering kan helt sikkert hjælpe dig!

Skriv et svar